Wij maken op onze website gebruik van cookies voor Google Analytics en AddThis (Social Media). Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig. Meer informatie kunt u hier lezen.

Accepteer

Weiger

Kunstobject langs Fietsroute Hoogezand – Groningen wint prestigieuze prijs

Het kunstwerk ‘All eyes on you’ heeft in augustus een internationale designprijs gewonnen. Sinds oktober 2018 siert de opvallende camerapaal met ogen de kruising Rijksweg-Nevelslaan bij Westerbroek. Designbureau 212 Fahrenheit ontwierp het kunstwerk in samenwerking met Senza Communicatie. Het is onderdeel van een aantal proeven in het kader van het project Fietsroute Hoogezand – Sappemeer en is bedoeld om het verkeersgedrag van mensen onbewust te beïnvloeden.

Senza Communicatie werkt in opdracht van de provincie Groningen, in een samenwerking met de gemeenten Groningen en Midden-Groningen, de politie en de Fietsersbond aan een project om de verkeersveiligheid op de fietsroute tussen Hoogezand en Groningen te verbeteren. De aanleiding voor dit project is het hoge aantal ongelukken met fietsers en bromfietsers op deze route.

Proeven met voorwerpen

Om deze onveilige verkeerssituaties te voorkomen, ontwikkelden wij een strategie gebaseerd op het concept om door onbewuste prikkels gedrag te beïnvloeden. Idee was onder meer het verkeer met behulp van bijzondere voorwerpen en belijning tot ander gedrag te verleiden. Er is gekozen voor deze manier van beïnvloeden, omdat uit onderzoek blijkt dat maatregelen zoals verkeersborden en verkeersregels niet altijd even goed werken.

All Eyes On You

In samenwerking met Senza en de provincie ontwikkelde designbureau 212 Fahrenheit het winnende kunstwerk ‘All eyes on you’. Een hoge paal met namaakcamera’s, met in elke namaakcamera een geprint oog dat gaat bewegen zodra er iemand langs rijdt. De camera’s op de paal werken niet echt, maar moeten weggebruikers het gevoel geven dat ze bekeken worden. De verwachting is dat het kijkgedrag hierdoor zal verbeteren en ze zich veiliger en volgens de regels gaan gedragen. We feliciteren 212 Fahrenheit met hun prijs en zijn trots dat we hieraan mochten bijdragen.