Wij maken op onze website gebruik van cookies voor Google Analytics en AddThis (Social Media). Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig. Meer informatie kunt u hier lezen.

Accepteer

Weiger

Bestelverkeer

Winkelen op internet en je pakketje aan huis laten bezorgen: deze trend zorgt ervoor dat er steeds vaker bestelverkeer in woonwijken rijdt. Daar komen ze kwetsbare verkeersdeelnemers tegen zoals fietsers en voetgangers en dat kan problemen geven. De verkeers- en vervoersberaden van Drenthe en Groningen hebben in samenwerking met EVO, TLN en de politie besloten de verkeers(on)veiligheid van het bestelverkeer in beide provincies aan te pakken. Senza was vanaf het begin bij de aanpak betrokken en ondersteunde de partijen bij de uitwerking ervan. Die werd concreet met een speciale rijvaarigheidstraining voor bijna 70 chauffeurs van bestelwagens.

Training bestelverkeer

Op verzoek van de projectpartners ontwikkelde het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid een training voor bestelverkeer in Drenthe en Groningen. Aan de training konden bedrijven hun werknemers gratis laten meedoen. De dag werd meteen aangegrepen om de gezamenlijke aanpak aan de media te presenteren en de eerste deelnemende bedrijven te belonen met een certificaat. Bestuurders van EVO, TLN, VVB Drenthe en Politie Noord-Nederland waren bij de feestelijke start aanwezig.

Beperkingen en risico’s

De training is onderdeel van een bredere aanpak die de VVB’s, politie, EVO en TLN samen gekozen hebben. In het najaar volgt een campagne die ook het publiek bewust moet maken van de beperkingen en risico’s van het bestelverkeer. Want de ongevallen met bestelwagens zijn lang niet altijd aan de chauffeurs te wijten. In aanvulling op de voorlichting en educatie zet de politie extra controles in.

Communicatie en voorlichting

Senza werkt in opdracht van de VVB’s mee aan het project. We ondersteunden de partijen bij de organisatie van en communicatie rondom de nieuwe training, zijn betrokken bij de voorlichting bij politiecontroles en werken aan de publiekscampagne.