Wij maken op onze website gebruik van cookies voor Google Analytics en AddThis (Social Media). Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig. Meer informatie kunt u hier lezen.

Accepteer

Weiger

Ouderen in het verkeer

Het aantal senioren in ons land groeit. Het is fijn dat senioren mobiel blijven, maar het is ook gevaarlijk, want het is een kwetsbare groep in het verkeer. Regio Noord van het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe heeft Senza om die reden gevraagd te ondersteunen bij het stimuleren van veilig verkeersgedrag aan 60-plussers. Daarnaast vroeg de regio ons om e-biketrainingen in de regio te promoten. 

Van e-biketraining naar e-bikedag
Univé en Veilig Verkeer Nederland organiseren al geruime tijd e-biketrainingen in regio Noord-Drenthe. Tijdens de trainingen krijgen ouderen allerhande tips over verkeersveiligheid. Omdat Univé en VVN veel ervaring hebben met de organisatie van de trainingen, besloten we samenwerking met hen te zoeken. Senza ondersteunde daar waar nodig bij de organisatie. Daarnaast zorgden we voor extra promotie via verschillende online kanalen, zoals Facebook en de website www.veiligbereikbaardrenthe.nl. We adviseerden verder om de naam van de e-biketraining te veranderen. Een ‘training’ heeft een heel educatief karakter. We verwachtten dat dit de doelgroep niet aan zou spreken en stelden daarom voor om er e-bikedagen van te maken, zodat het aandoet als een leuk en gezellig uitje. 

Ga wijs op weg
Naast de voorlichting via e-biketrainingen, adviseerden we om voorlichting te geven met de middelen van 'Ga wijs op weg'. Ga wijs op weg is in 2014 opgezet door het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe. Het doel van het project is om ouderen te helpen om veilig aan het verkeer deel te nemen. Er is een website www.gawijsopweg.nl en een gelijknamige brochure. We begeleidden de productie en verspreiding van de brochure die inmiddels wordt verspreid door gemeenten. De folder wordt ook uitgedeeld bij seniorenactiviteiten in de provincie.  

Facebook
Tot slot maakten we onder de noemer ‘Ga wijs op weg’ een Facebookpagina aan. Een pagina waarop ouderen handige tips krijgen over verkeersveiligheid. Bovendien is het een handig medium om de e-bikedagen te promoten. Om de pagina bij senioren onder de aandacht te brengen, zetten we een Facebookadvertentiecampagne op. Sindsdien verzorgen we het contentbeheer van de pagina.